Font Size

Textstorlek

Lång erfarenhet berikar!

Idrottsvy över Adeleide
 Tidigare har vi trott att de tidiga programmen i USA var de som har mest erfarenhet av högskoleutbildning för studenter med utvecklingsstörning.

Vi har också blivit informerade om att Kanada varit tidigt ute med att starta upp liknande verksamhet. Detta besök vi nu gjort har varit på Flinders University i Adelaide, Australien. Vi hade fått uppgift att deras verksamhet byggde på det kanadensiska konceptet, men så var det inte.

Programmet här startade 1999. Avdelningen här har länge bedrivit utbildning som handlar om funktionsnedsättningar utifrån inkludering och funktion. De har länge varit väl utvecklade när det gäller kompetens kring personer med utvecklingsstörning. I slutet av 90-talet kom en av dessa studenter till professor Brian Matthews och föreslog – mycket entusiastiskt – att de skulle starta högskoleutbildning för studenter med utvecklingsstörning. Först var han tveksam och tyckte hon var "halvt galen", men studenten stod på sig och motiverade väldigt bra varför. Professor Matthews köpte så idén och "Up the Hill Program" blev en realitet. I likhet med oss i Sverige startade de upp med 5 studenter.

Vi fick hela deras historia berättad för oss, vilket var oerhört intressant, men för lång för att delge här. Det vi däremot kan säga är att professor Matthews och hans personal har en fantastisk kompetens och både erfarenheter och idéer som kan bidra mycket till vår utveckling i Sverige.

Våra nya vänner och samverkanspartners här i Adelaide är nu centrala delar i vårt nätverk på området. Vi kommer tillsammans att vidareutveckla högskoleutbildning för personer med utvecklingsstörning i Sverige och i Australien plus med andra intresserade sannolikt också i ett internationellt perspektiv.

AddThis Social Bookmark Button
Du är här: Start Nyheter Lång erfarenhet berikar!

SUH

Box 1002
821 11 Bollnäs

0278-61 10 00
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Besöksadress:
Framnäsvägen 3
821 43 Bollnäs

Copyright

Copyright © 2014 Svenskt Utvecklingscentrum för Handikappidrott.

Besökare just nu

Vi har 3 besökare och inga medlemmar online

Administratörsinloggning