Font Size

Textstorlek

Uthållighetstester

Maximal syreupptagningsförmåga
Mätningen görs med Jaeger Oxycon Mobile antingen i labb eller på fältet.
Detta är ett bärbart mätsystem för mätning av syreupptag med Breath by Breath teknik. Två små kompakta moduler monteras på en komfortabel väst som bärs av testpersonen under mätningen. Modulerna kan bäras på ryggen eller bröstet. Volymen mäts med Jaegers Triple-V sensor. Data sändes trådlöst till basstationen och mätdata kan följas på PC:n. Data sparas simultant på ett minneskort och kan i efterhand läsas upp i datorn. Tack vare systemets mobilitet kan mätningar göras i tränings- och tävlingssituationer.

Submaximala tester
Ett submaximalt aerobt test betyder att resultatet inte direkt mäter försökspersonens maximala syreupptagning. Istället beräknas syreupptagningsförmågan fram genom hjärtfrekvens, arbetsbelastning och ett flertal fysiologiska antaganden. På grund av detta är det viktigt att inse att submaximala test inte ger en precis mätning av den aeroba förmågan och bör inte användas för att jämföra försökspersoner.

De submaximala testerna görs med hjälp av standardiserade testprotokoll. t.ex. Åstrands test. Testerna genomförs på ergometercykel (Monark), armergometer (Monark) eller rullstolsergometer (SUH/KTH). Submaximala löp- och gångtester genomförs på löpband alternativt på bana.

Wingate
30 sekunders stenhårt arbete med maximal viljeinsats. Testet speglar vilken anaerob effekt som personen kan utveckla (musklernas anaeroba uthållighet). Testet genomförs på ergometercykel (Monark) eller armergometer (Monark).

Maxpulstest
Ett test för att få fram sin maximala hjärtfrekvens. Testet kan genomföras på valfri ergometer, eller på bana, samt även i vatten. Testprotokollet varierar utifrån vald aktivitet. Principen oavsett ergometer eller annan aktivitet så ökas belastningen successivt och avslutas med maximal arbets- och viljeinsats.

Multistage Fitness Test (Beep-test)
Ett progressivt löptest för att beräkna maximal syreupptagning. Testet är maximalt och progressivt, m.a.o. lätt i början men svårare mot slutet.

YO-YO test
YO-YO intermittent uthållighetstest är en form av löptest. Anledningen till att det kallas så är för att testpersonerna springer, joggar, går och gör en vändning under den utsatta sträckan. Delkapaciteten som testas är den aeroba kapaciteten.

YO-YO Intermittent återhämtningstest
I fotboll varierar rörelsemönstret konstant mellan högintensivt arbete, lågintensivt arbete och viloperioder. Det ställer höga krav på förmågan att kunna upprepa högintensivt arbete över en längre tid. Det här testet mäter spelarens förmåga att återhämta sig mellan dessa högintensiva intervaller under en längre tidsrymd.

Testet mäter en blandning av spelarens aeroba och anaeroba kapacitet. Testet är mer matchspecifikt och mer vanligt förekommande internationellt jämfört med YO-YO intermittent uthållighetstest.

Löptest
Vi erbjuder olika sorters löptester för att beräkna/uppskatta uthålligheten. Ett exempel på löptest är det klassiska Cooper testet. Det löptestet genomförs på bana och man löper då 2000 m, 3000 m eller 12 minuter. De olika sträckorna eller tiden 12 min är olika varianter på samma test. Utifrån den tid det tar att löpa 2000 m eller 3000 m så kan man uppskatta sin syreupptagningsförmåga. Likaså gäller för hur lång sträcka man hinner tillryggalägga under 12 minuter.

Kenneth H. Cooper utvecklade testet på 1960-talet och då var det 12 minuters varianten som han utvecklade. De olika sträckorna som används idag är en vidareutveckling av Coopers test.

Du är här: Start Tester Uthållighetstester

SUH

Box 1002
821 11 Bollnäs

0278-61 10 00
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Besöksadress:
Framnäsvägen 3
821 43 Bollnäs

Copyright

Copyright © 2014 Svenskt Utvecklingscentrum för Handikappidrott.

Besökare just nu

Vi har 10 besökare och inga medlemmar online

Administratörsinloggning