Därför är kajakpaddling inkluderande för alla

Människan mår bra av att röra på sig och att vistas ute i naturen. Bland de många friluftsaktiviteter som finns har kajakpaddling blivit allt mer populärt, och det beror inte minst på att det är en så inkluderande sysselsättning. Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal eller om du är vältränad eller inte – alla kan syssla med kajakpaddling.

Att paddla kanot har sedan 2016 blivit en ny gren i Paralympics och det är eftersom sporten är så inkluderande. För den som har funktionshinder ger kajaken en enorm frihet och är dessutom en rolig, social aktivitet där alla är på samma nivå. Det gäller dock att hitta rätt kajak beroende på vilka behoven och förutsättningarna är. Några bra tips från Friluftsfrämjandet är följande:

• Längden – ju längre du är desto längre bör kajaken vara
• Bredden – om du är storväxt får du bättre stabilitet i en bred kajak
• Sittbrunnsöppning – en liten ger större kontroll men en stor gör det lättare att komma i och ur

Bra tillbehör som underlättar kajakpaddlandet

Det finns många fördelar med kajakpaddling, inte minst att det är en så inkluderande aktivitet. Du kan anpassa saker som hastighet, längd och typ av vattendrag efter dina fysiska förmågor och det går lika bra att bara glida omkring som att träna stenhårt. Om du är ny på kajakpaddling är det dock viktigt att du får in en bra teknik och att du lyckas skräddarsy din kajak så väl som möjligt efter behov. Paraatleten Helene Ripa rekommenderar att du kontaktar en kanotklubb för att få bra instruktioner om allt du behöver. Det kan till exempel handla om sittstöd som ger dig extra mobilitet och stabilitet eller anpassar höjden, lårstöd som låter dig ha bättre kontakt med kajaken eller pedaler som låter dig ta dig fram genom att trampa.

Du kan också välja bland kajaker för en eller flera personer. En ensitsig kajak ger stor självständighet och är lätt att manövrera, medan en tvåsitsig är perfekt för den som har synsvårigheter eller känner sig lite osäker på egen hand. Det finns också familjekajaker som har plats för upp till två vuxna och två barn. Ska du ut och paddla med barn är det viktigt att småttingarna lärt sig vattenvana och vattensäkerhet och gärna kan simma, även om de naturligtvis kommer ha flytvästar på sig.