Funktionsnedsattas skidtävling stoppas

Den 22-23 januari skulle en skidtävling för funktionsnedsatta gått av stapeln i Östersund, men tävlingen stoppas nu på grund av för lågt deltagande – i stället satsar man på nästa år.

Paralympics och parasport generellt blir alltmer populärt, bara så sent som i fjol valde till exempel svenska innebandyförbundet att inkludera parainnebandy som förr endast arrangerats av Parasport Sverige. Men nu är det andra tider. Dock visade det sig bli ett för lågt antal personer anmälda till den paraskidåkningstävling som var planerad att äga rum i slutet av januari nu i Östersund. Den tävlingen ställs därför in och man tar i stället sikte på nästa år då tävlingen återigen ska arrangeras.

– Det är jättetråkigt, men vi tänker inte ge upp. Vi ska nu jobba för nästa år, alltså 2020. Jag tror att det finns många skidåkare därute i världen, som åker skidor med just den här funktionsnedsättningen. De vill vi nå på något sätt. Vi ska hitta en väg att kunna nå dem, säger Fredrik Andersson på Parasportförbundet till Sveriges Radio.

Tänkt som förberedelse inför Paralympics

Varför tävlingen i Östersund skapats var för att förbereda för att i framtiden kunna anordna Paralympics här. Ser man till vanliga Vinter-Paralympics är denna tävling endast öppet för de personer som antingen är blinda, sitter i rullstol eller har andra fysiska funktionsnedsättningar och inte för personer som har annan form av funktionsnedsättning såsom intellektuell funktionsnedsättning. Det finns dock planer för att skapa just en sådan tävling, och startskottet skulle gå i Östersund just eftersom det behövs en del tester och förberedelser innan – vilket denna tävling skulle varit ypperlig för. Men på grund av för lågt antal anmälda kommer dessa test få vänta till nästa år då förhoppningen är att man ska kunna ha ett större deltagarantal för att på så vis kunna se hur man framöver ska kunna dela in idrottarna i olika klasser. Fokus framåt är att locka fler deltagare för 2020 års tävling.