Paralympics i Stockholm 2026?

Det pågår just nu en lite irriterad debatt inför Stockholms eventuella värdskap för OS och Paralympics 2026. SOK har inte lämnat in en ansökan än, medan IOK överväger Stockholm bland sju andra kandidater. Politikerna står lite handfallna. Frågan är: blir det Paralympics i Sverige 2026 – och hur ska vi hinna leverera stjärnorna?

Sverige är känt världen över för att vara ett välfungerande välfärdssamhälle som satsar mycket pengar på vård och omsorg. Vi är dessutom ett exportland. Vi exporterar varor och tjänster till övriga världen, och när det kommer till parasporten är vi faktiskt inte sena med att bidra – visste ni att det ett ett svenskt märke som levererade kläder till bland annat Para Athletics i London 2017? På deras hemsida kan du läsa mer om deras ambitioner http://www.nordicsport.se/

Vi har råd med Paralympics i Stockholm

Vad gäller frågan om huruvida Stockholm och Sverige skulle vara värdland för OS 2026 har det varit några tvister om. Från början handlade det om ett politiskt beslut att inte stå som värdort för Stockholm, eftersom man inte ansåg sig ha råd med det. Efter det beskedet visade det sig att IOK var beredda att skjuta till med 8,8 miljarder, det vill säga en halv miljard mer än man hade räknat med. Detta har nu fått Stockholmspolitikerna att vända i frågan.

Det ser alltså ut som att Stockholm skulle kunna ha råd med att arrangera vinter-OS och Paralympics. Nu är det istället SOK som ligger efter med planeringar, anser de entusiastiska politikerna, för ansökan är inte inlämnad igen. Hur det nu står till med detta kommer förmodligen redas ut, men en central fråga kvarstår. I Pyeongchang kammade Sverige hem en medalj i Paralympics. Att vi inte kunde leverera bättre än så har med strukturella problem att göra. Det satsas helt enkelt för lite på parasport i Sverige. Det politikerna borde inse är att man i allmänhet borde satsa mer på parasporten. Det skulle sänka kostnader enormt, eftersom var tionde person i Sverige har en funktionsvariation och vi vet att de som sysselsätter sig inom sporten mår bättre och jobbar mer.