Snart dags för Paralympics

Snart är det dags för ännu ett Paralympics som den här gången går av stapeln i Rio de Janeiro. Men innan Paralympics drar igång, får vi se ytterligare ett Olympiskt mästerskap på samma plats.

4483585-de-olympiska-ringarna

För ett par veckor sedan presenterades den svenska truppen i Paralympics, skriver Sveriges Radio. Totalt är det 54 idrottare som i olika sporter kommer att tävla för Sverige. De allra sista deltagarna från Sverige som togs ut till tävlingarna var bland andra bågskytten Zandra Reppe, friidrottaren Tobias Jonsson, sex goalballspelare och tolv rugbyspelare. Paralympics kommer i år att gå av stapeln i Rio de Janeiro och 175 länder kommer att delta i de 23 sporter som finns representerade. Sedan 1960, när Paralympics introducerades, har femton sommarspel gått av stapeln och i år sätter man igång mästerskapen den 7 september.

Många med medaljchans

Men innan Paralympics är det dags för Olympiska spelen och man har redan dragit igång med damfotbollen, för att börja OS på riktigt i morgon. Sverige skickar en OS-trupp full av medaljsugna idrottare och många av dem tror man faktiskt har en medaljchans. I Göteborgs-Posten listar man alla de idrottare som man tror har alla störst chans att kamma hem en medalj. Några av dessa är golfaren Henrik Stenson, herr- och damlandslaget i handboll, friidrottaren Angelica Bengtsson, brottaren Johan Eurén och simmerskan Sarah Sjöström. På listan har man tagit med hela 23 olika grenar som man tror att Sverige har en chans i och ska man betta på Olympiska spelen är det kanske någon utav dessa som man bör välja.

Bättre än London

När det kommer till medaljhoppen i Paralympics är det många som har chans. Här kan man läsa att den svenska truppchefen Hans Säfström tror på många medaljer eftersom man tog hela tolv medaljer i förra Paralympics och truppen är ännu bättre nu. Han tror alltså att man ska kunna försvara och till och med förbättra den siffra som man lyckades med i London. Exakt vilka personer som han tror har chans går han aldrig in på i just den här artikeln och han säger att det är lite för tidigt att gå ut med en mer specifik medaljsiffra.