Paralympiska grenar

Paralympics anordnas samma år som OS, av den Internationella paralympiska kommittén. Samma stad som har stått värd för ett sommar- eller vinter-OS står därefter värd för ett paralympiskt sommar- eller vinterspel.

Flera av sporterna vid paralympiska spel skiljer sig en hel del från de som det tävlas i vid OS. Några exempel är de följande:Landskamp i kälkhockey

Kälkhockey

Kälkhockey är en variant av ishockey för personer som inte kan använda benen. Spelarna sitter på kälkar och tar sig fram med hjälp av klubbor som i ena änden har en pik. Kälkhockey spelas inte bara vid vinter-Paralympics – det finns även ett VM. 2014 hölls världsmästerskapen i Östersund.

Längdskidåkning

Vid paralympiska spelen tävlas det i längdskidåkning i tre olika klasser. Dels finns det vanlig längdskidåkning, för åkare med rörelsehinder i ben, armar eller både i ben och armar. Åkare som inte kan använda benen kan tävla i sit-ski, där benen vilar på en plattform som i sin tur vilar på ett par längdskidor. Plattformens utformning varierar, men ofta liknar den en pall med remmar för att hålla åkaren på plats.  Slutligen tävlar även synskadade i längdskidåkning.

Fotboll

Det finns flera varianter av paralympisk fotboll, anpassade för olika funktionsnedsättningar. Samtliga varianter utgår från FIFA:s regler, som dock har modifierats för att skapa varierade och spännande matcher för både åskådare och spelare.

Fotboll för synskadade, som spelas i tre klasser beroende på graden av synskada, spelas inför en helt tyst publik. Det är förbjudet att föra oväsen, eftersom bollen sänder ut ljud som gör det möjligt för spelarna att veta var den är. Det är även tillåtet att ha en seende ledsagare vid sidan av planen, som kan instruera spelarna. Matcherna spelas med fem spelare i varje lag, med sarg istället för sidlinjer, och består av två halvlekar om 25 minuter.

Idrottare med CP-skada tävlar i sjumannafotboll, indelad i klasser efter skadans grad. Skillnaderna mot ”vanlig” fotboll är att matcherna är kortare, att offside-regeln inte används och att det är tillåtet att göra inkast med en hand.