Träna effektivt inför Paralympics

Paralympics eller de Paralympiska spelen är en motsvarighet till Olympiska spelen inom parasporten. För att du som har funktionsnedsättning ska kunna delta i och vinna Paralympics krävs det effektiv träning. Det finns också bra hjälpmedel du kan använda dig av för att få bättre resultat.

Genom att tillföra protein i form av proteinpulver när du tränar kan du förbättra din fysiska förmåga och har större chans att nå dina uppsatta mål. Atletbutiken har ett stort sortiment av produkter, inklusive veganska proteinpulver, kaseinprotein, vassleprotein och laktosfritt. Protein är kroppens byggstenar och behövs för att bygga upp dina celler och bilda hormoner samt enzymer.

Paraidrott kräver förebyggande träning

paralympicsMedan parasporten växer sig allt starkare löper paraidrottare risk att skadas av träningen som är hård. Även funktionsnedsättningen kan orsaka skador i samband med hård träning. Därför krävs ett förebyggande arbete som utvecklas och implementeras på flera nivåer i samhället. Detta bör ske inom idrottsorganisationer, forskning och hos coacherna.

Vilken träning som är bäst inför Paralympics varierar förstås stort beroende på vilken sportgren det rör sig om. Idrottare med ryggmärgsskador drabbas oftare av urinvägsinfektion. Rullstolsidrottare har en större risk att drabbas av axelskador vilket innebär att det är klokt att träna axelpartiet extra mycket. Det kan försvåra livet mycket att få en idrottsskada för den som redan har en funktionsnedsättning, därför är förebyggande träning viktig.

Svenska mästare i paraishockey

För att få medalj i Paralymics tränar det svenska landslaget inom paraishockey extra hårt. Landslaget har dock knappa resurser och det blir inte så många träningar tillsammans som de skulle önskat. Sporten hette tidigare kälkhockey men har nu döpts om till paraicehockey. Rasmus Lundgren som tävlar i landslaget säger att han tränar genom att ge reklamskyltar hårda tacklingar. Peter Ojala som också är med i laget tränar på egen hand i Vänersborgs ishall, även han genom att i full fart tackla reklamskyltar. Han menar att folk som inte är insatta undrar vad han håller på med, men att köra in i sargen i hög fart är det enda sättet det går att träna tacklingar på. Peter tränar också konditionspass och skotträning i en och en halv timme.